Resultat

Vi seglade denna gången ute vid Ellvik på Lidingön. Väderleksrapporten talade om en västlig vind på 4-5 m/s och lite mer i byarna. Det visade sig vara i underkant, vi fick vsv med byvindar upp till ca 10 m/s. Vid sena eftermiddagen avtog vinden, och ett antal ekipage bytte från B till A rigg.

12 st . var anmälda och 12 st. kom, men inte alla var de anmälda. Vi fick genomfört 18 delseglingar, bravo! En hel del små incidenter men i stort sätt uppförde sig all väl. Totalt en tjuvstart på hela dagen, och den kom först i sista seglingen, bra gjort och bra startlinje!

Jonas Samson seglade denna gången bäst och vann med hela 9 nettopoäng före vårens komet Micke Carlberger och efter honom den ”gamle räven” Thomas Enwall!

Tack för all hjälp, Carlberger, Brunnhage, Enwall, Ruhmén för att nämna några.

Trevlig Sommar önskar.   Resultat finns här.  Aktuell rankinglista finns på Resultatsidan.

Seglarhälsningar / 101:an Jocke

Vindprognosen sade 3-6 m/s från N-NV fram till sena eftermiddagen, därefter skulle den kunna vrida till N-NO. I sådana vindar är ju Askrike pir utmärkt att segla ifrån, man har ju dels solen i ryggen och kommer nära båtarna, inte för att solen verkade bli något problem denna dag.

Hela 14 seglare dök upp denna kulna dag, 13 IOM och dagen till ära en Marblehead med Lasse Andrén vid rodret. Det var kul att se hur mäktigt och kraftfullt den större båten gick, men fartskillnaden var mycket liten, vilket fick några av de övertända IOM seglarna att mutra om störd vind. Och med tanke på hur tätt det var i fältet, så behövdes det inte mycket för att tappa en placering. Hela 12 seglingar med bullfika emellan hann vi med innan vinden till slut dog ut.

Referat från Rankingregatta # 3, Askrikeviken uti norra Lidingö / 2022-05-08

Så var stunden kommen för mig att arrangera min del i årets rankingserie. Sol och vindar från NV var utlovade. Vindstyrkan kom att variera riktigt ordentligt så alla fick träna på att öka takten på riggbyte.

Snabbast är nog fortfarande seglarlegenden Gurra Krantz som gjorde ett gästspel höst / vinter 2009 om jag minns rätt. Tyvärr blev isläget lite väl prekärt och så mkt segling blev det inte, men Gurra fanns sig väl. En kväll ringde Gurra å frågade hur lång tid skall ett riggbyte få ta? Jag hade väl inte ngt riktigt bra svar… men Gurra sa att ha som terapi höll på att förkovra sig i just riggbyte. Nu var han nere på 50 sekunder från rig A till rig B. Så träna på…

Hej!

Idag mötte 15 seglare upp till klubbsegling vid Ekudden (Djursholm) och vindprognosen indikerade NNO 5-10 m/s. Väl på plats beslöts att lägga banan längs med pontonbryggan i Sveaviken istället för som planerat vid ångbåtsbryggan då vi fick höra att passbåten nyligen klagat på hur våra bojar låg när vi seglat vid ångbåtsbryggan. Innan vi började segla ökade vinden och eftersom vi seglade delvis i vindskugga blev det riktigt buskigt och det är nog sant att påstå att vinden pendlade mellan 1-12 m/s och kraftiga kast i vindriktningen som extra krydda.

Vi började på utsatt tid kl. 11.15 med att segla enligt den tyska modellen med tre grupper och alltså 10 båtar i varje heat. Efter 3 heat lade vi om banan  och övergick till fleetsegling eftersom att flera redan avbrutit av olika anledningar.

I Vadstena under helgen 9-10 april seglades svenska mästerskapet i International One Metre (IOM). Svensk mästare blev Michael ”Kungen” Collberg, som så många gånger förr. Ohotad kunde han säkra SM-tecknet efter 21 seglingar före Thomas Enwall och Johan ”Jocke” Ameln.

Seglingen genomfördes innanför Norra Hamnarmen utanför Vadstena slott. Under lördagen brottades deltagarna med både snöbyar och kraftig västlig vind på upp till 12 m/s. Söndagen var lite mildare vädermässigt. Deltagarna hade fullt sjå att i den hårda vinden flera gånger byta mellan de tre riggarna som en IOM har för att optimera prestandan.

30 deltagare kom till start, varav 22 st med svensk nationalitet, 3 st danskar och 5 st norrmän. Överst på prispallen steg till slut den rutinerade dansken Sören Andresen, tvåa Michael Collberg och trea Odd Örnulf Stray NOR.

En söndagsmorgon i mars kunde inte bjuda på bättre väder och Varberg visade sig från sin bästa sida när 15 IOM-seglare samlades för årets första rankingsegling.

En svag ostan istället för utlovad sydostan vridande till syd gjorde att förmiddagens seglingar fick flyttas till  inre delen av hamnen. Trots stolpar både ovan och under vatten så blev det ett antal fina race där Sören och Collis var dom som främst trängdes om 1'a platsen i racen med bra tryck från övriga. 

Efter en välbehövlig lunchpaus så flyttades eftermiddagens banområde ut till yttersta bryggan och vi kunde sträcka ut oss lite både på längden och bredden. Dock lattjade vinden med oss lite fortfarande men efter ett antal märkesförflyttningar kunde äntligen seglingarna dra igång i en hyfsat stabil sydan.

Gentemot förmiddagen så vandrade 1'a platsen runt bland flera olika båtar och riktigt roligt att se variationerna i racen.

Förutom den härliga  andan som råder i klassen så imponerade goda disciplinen i både starter och rundningar stort på seglingsledningen. Resultat finns här. Rankinglistan är nu uppdaterad, se Resultatsidan.

Tack för denna gång, välkomna tillbaka till Varberg önskar VSS gm. Mattias Thunberg

 

Dagens klubbsegling blev bättre än förväntat. Isen hade flutit iväg under natten och vinden var hyfsad stabil 2-6 m/s från väst. 18 st glada seglare mötte upp för en trevlig dag på Näckrosbryggan i solskenet. Vi körde med tre grupper enligt tyska modellen. Alla seglade 8 seglingar var och fick räkna bort 2 st.

98:an Brunte hade bäst gång denna dag med Jocke Ameln på andra och Thomas Tarp på tredje.Grattis till pallen! Välkommen tillbaka Thomas T! Likaså välkommen tillbaka till Hans Nyström.Tre st långdistansare (Örebro x 2 + Karlskoga) visade framfötterna rejält. Bra seglat Magnus, Peter och Ulf. Resultat finns här.

Seglarhälsningar / Thomas Enwall och medhjälpare

Kulingvarning över hela kusten konstaterade SMHI. Detta hindrade inte 14 seglingshungriga IOM-seglare att bege sig till Herrbadet i Saltsjöbaden för Baggen Cup 2022. Vid läggningen av banan innan start ”peakade” vindstyrkan på närmare 14m/sek i byarna och det luktade till och med Rigg 3 en stund innan det lättade ur. Alla startade med Rigg 2 och behöll den hela dagen även om det stötvis lättade ur och luktade Rigg 1.

Seglarna var indelade i 3 grupper enligt den så kallade ”Tyska modellen” vilket gav möjlighet till justering av trimmet mellan seglingarna. Vi fick ihop 9 seglingar innan lunch och 13.58 gick sista båt i mål efter hela 15 seglingar.

Totalt står Thomas Enwall som välförtjänt segrare och vinnare av en värmande Antidopingmössa. Stämningen på bryggan var fin, trots krävande förhållanden med stora vindskift som orsakade svårigheter för alla ute på banan. IOM-Rookien Magnus Janeborn visade form och seglade imponerade smart och erövrade ett litet specialpris. Tack till herrar Lindström, Liljeson, Enwall och Carlberger för bärhjälp och hjälp med märkesläggning. Resultat finns här. 10 seglingar per gubbe. 2 borträknade och 8 räknade.

SWE 06 Thomas Gross

Då var säsongen 2022 igång.

Kl 11 stod 13 st seglare på bryggan för segling i Djursholm där vi seglade i Sveaviken. Vädret hade lovat sydvästlig vind o då passade Sveaviken perfekt då vi slapp vågor. Vinden var uppe i 8 meter i byarna, då båtarna flög fram för rigg 2 på undanvindarna.

Oftast var det lite mindre vind kring 5-6 m. Men som lovat kom regnet på slutet, så seglingarna slutade kl. 14 som var bestämt sen tidigare. Det var tur att det var plusgrader men ibland kändes det inte så, blöta o glada kunde vi genomföra 12 st seglingar.

Vinnare blev Bosse Johnsson SWE 43 20 poäng, före Thomas Enwall SWE 50 29 poäng, i sin splitter nya Venti o på 3 plats kom Claus Lindström SWE 14 37 poäng. Resultat finns här.

Jag vill också Passa på att Välkomna Thomas Hall till klassen. Thomas har tagit över Chase 31 o önskar lycka till i IOM. O tack för hjälp med jolle o bojar. O Stort tack Bosse för att du tog med motorn, rodd hade varit lite väl jobbigt idag.

Nu ser vi fram mot nästa regatta, o en bra säsong 2022. Håll Er Friska! Bilder tagna av Lars Engstedt finns FB IOM SWE.

Varma hälsningar / Mats Kullström

Joomla Template by Joomla51.com