Resultat

Väderleksprognosen lovade minusgrader samt nordostlig vind, 8-13 m/s.Tanken var att segla vid Ålsten, där vi också hade värmestuga. Efter lite provseglande så hade vi problem med vindriktningen då den vridit mot nord samt att skoten frös i den hårda vinden i kombination med höga vågor. Efter lite diskussioner omgrupperade vi till Ekudden, tanken var att vi skulle få lite lä avseende både vind och vatten. 12 seglingar genomfördes med B-rigg i mycket växlande vindar i både riktning och styrka. Inga stora haverier förutom Bosse där en knop gick upp på ett skot samt att jag bröt hjärtstocken.

Tack alla deltagare för trevlig stämning samt stort grattis till Thomas som hade en fantastisk jämn serie i växlande förhållandena. Resultat finns här.

Seglarhälsningar / Tomas Hall / SWE 70

Dagarna innan så var prognosen 6-7 grader varmt, kalasväder så här års. Men när det väl var dags att lägga bana var det en plusgrad och fuktig snålblåst från W. Med andra ord betydligt bistrare.

Ändå dök det upp elva seglingssugna gubbar på bryggan. Det skulle ha varit tolv, Men Hallon lyckades låsa in både bil och båt i ett garage han inte kunde öppna!

Vi körde vid Näckrosvägen på Lidingö, en plats som ofta ger mycket bra förhållanden. Så och denna gång, med fyra toppmärken behövde vi inte justera banan en enda gång. När hände det sist? Dessutom fullföljde alla anmälda båtar utan haverier, fantastiskt bra jobbat med förberedelserna av alla!

Det blev en härlig dag när IOM säsongen -23  drog igång med Klubbsegling i Breviks hamn på Lidingö. 14 båtar var anmälda 10 kom till start denna friska dag. Vinden låg mellan 6 - 8 m, från sydväst. Vi seglade inne i hamnen med B-Rigg vilket fungerade mycket bra. Vi fick till 12 st seglingar.

Vinnare blev Jocke Ameln med hela 6 spikar. Tvåa kom Thomas Enwall o Trea Claes Brunnhage. Alla var glada att säsongen dragit igång. Nu ser vi framemot en härlig IOM säsong.

Stort tack till alla som hjälpte till med att lägga bana och frakta all utrusning till o från varvet!  Brunte, Michael o Lars! Bilder kommer upp på Facebook. Resultat finns här 

Bästa hälsningar  //  Mats Kullström o Medhjälpare

Årets sista klubbsegling!

Det var länge sedan som vi seglade i Breviks båtklubb hamn på Lidingö.
En lurig bana lades inne i hamnen vilket gav intressanta vindförhållanden med många vindskift där den påpasslige kunde göra stora vinster. Några gick i stället på grund på en förädisk placerad sten vid udden där vi stod.
Vinden pendlade mellan  Syd 4-6 m/s och däremellan riktiga rökare med broachrisk på länsen.
Mot slutet av seglingarna drog det in ett regnmoln som gav mycket spännande humlor.

Lasse Engstedt 29an provade på hur halt det var på en trappa ner mot sjön. Det utföll med visst  resultat, han ramlade i med all elektronisk utrustning. Snabbt hem till torra kläder (bra med boende på Lidingö) , ny båt med ny sändare och han hann med några race på slutet.

Vi körde med Tyska modellen med 10 båtar i varje start.

Kul att se Jimmy Hellberg och Per Svanberg på linjen igen. Jimmys Hellboat är fortfarande vass liksom rorsman, 3:e  placering bland alla K2or och andra moderna racers.

Jag tror att alla tyckte det var en mycket trevlig regatta

Lars E/49an och
Micke Carlberger som tog det goda initiativet att spontant ta hand om arret med hjälp av övriga seglare.

Resultat här

2022 års sista IOM-ranking gick av stapeln i Gottskär den 12 november. 14 st förväntasfulla seglare mötte upp och Jaris familj var redo för banläggning och stod för välsmakande förtäring i det fina klubbhuset.

Tyvärr var inte vinden helt med oss denna dag. Västlig lätt vindriktningen och avtagande under dagen är en av de minst önskade för den fina hamnen i Gottskär.

Efter lite funderande på olika seglingsplatser, innanför eller utanför hamnen så valdes det senare. Och en bana utmed hamnen lades ut med kryssmärket relativt nära nocken på hamnpiren och startlinjen en bit ut från land.  Som förväntat var det svårseglat i den lätta vinden, som vred och förändrades ständigt i styrka. I tillägg fanns det hinder i banan i form av tunna sjögrässtrån och maneter. Alla fick lyfta och rensa fenan från sjögräset mellan seglingarna. Som ytterligare komplikation var det mycket strömt särskilt i närheten av kryssmärket, vilket försvårade livet för deltagarna. Men allt detta är spännande utmaningar som vår sport ibland bjuder på och som är en del av tjusningen med sporten.

Icke desto mindre visade Jonas Samson en fantastisk förmåga att manövrera sin blågula racer till en överlägsen seger denna dag – stort grattis! Och som grädde på moset lyckades en mycket nöjd Jonas peta ner Kungen från förstaplatsen på 2022 års rankinglista.

Tack Jari och familj för stark kämpainsats med arrangemanget.

Resultat finns här. Justerad rankinglista finns på Resultatsidan.

/Thomas Enwall

IOM Ranking nr 7, söndag 16 oktober genomfördes som en test av den nya seglingsplatsen Munksjön mitt i centrala Jönköping. 23 förväntasfulla deltagare kom till start, varav tre st från Danmark.

Örjan Friberg med team stod för arrangemang på ett föredömligt sätt, med ett starkt team på bryggan och på vattnet.

Förutsättningarna var väldigt spektakulära. Kommunen hade vid den Norra seglingsplatsen låtit bygga (Med byggnadsställningar) ett kontrollområde om nästan 100 kvm som låg ca 3 meter ovanför marknivån. Överblicken över seglingsområdet var mycket god. Dock hamnad kryssmärket (pga att vinden kom in snett emot strandkanten) lite långt bort vilket skapade en del problem. 

Seglingen inleddes med A-rigg och prognosen lovade ökad vind och nederbörd. Byte till B-rigg skedde vid lunchrasten. Kl 15 förändrades väderbilden totalt med kastvindar och ösregn så seglingen fick tyvärr avbrytas. Vi hann dock genomföra 6 st seglingar.

Resultat finns här . Grattis till prispallen! Uppdaterad rankinglista finns här.

Sammanfattningsvis upplevdes den nya seglingsplatsen som mycket positiv, dock att vissa detaljer kan förbättras.

Årets elfte klubbsegling gick av stapeln i Ålsten. Efter några återbud samlades 8 seglare i solskenet. Prognosen sa stadig NV som skulle minska. Istället startade vi i mycket lätta vindar som ökade till en fin stadig bris efter lunchrasten. I lättvinden visade Hans Nyström alla hur man gör med idel spikar förutom en snöplig andraplats. När brisen blev stadigare efter lunch kom Michael Carlberger igång på allvar. Hans var dock aldrig sämre än tvåa och vann till slut komfortabelt. Per Olsson visade fortsatt god form och knep en hedrande tredjeplats.

Tack Lars Ericson för hjälp med det praktiska och Hans för hjälp med bojbärgning.

Resultat här  men finns också på Facebook tillsammans med några bilder.

Bengt Oldsberg

En Gill mössa och ett par Thinsultehandskar tillvaratagna från bänken på pontonen.
Lars E

Då har vi klarat av även Rankingsegling 6. Hela 15 seglare hade samlats denna dag som förutspåddes bli en ganska gråtrist höstdag med lätt bris från N - NV stadigt hela dagen. Men inte blev det så inte, vädret vart mycket bättre och vinden betydligt sämre!

Den stadiga brisen från NV ersattes av en mycket svag vind från V och däromkring, så även om solskenet var riktigt varmt och skönt så bedömdes inte Gåshaga kunna ge en bana värd en rankingsegling. Sagt och gjort, vi flyttade oss till nästa hamn 500 meter norrut. Denna pir har en mer västlig orientering och ger möjlighet att gå utefter hela banan, om vinden hade legat runt NV vill säga. Det ville den inte!

Inför söndagens klubbsegling rådde det lite förvirring kring avsaknaden av seglingsvärd men under lördagskvällen klarnade det och om än lite sent lades val av seglingsplats ut: Gåshaga, Lidingö, en av de få platserna som passar vid nordlig vind. Prognosen utlovade N-NO svag till måttlig vind…. Och så blev det.

8 seglare mötte upp i Gåshaga i avslappnad och glad stämning, skönt väder och svag nordostlig vind alla med A-riggen hela dagen.

I början lade vi banan på insidan med länsmärket i hamnöppningen men när vinden vred mot nord flyttade vi banan till utsidan så att länsmärket låg mot ångbåtsbryggan. Vinden vred lite hit och dit och ibland låg banan snett men de församlade föredrog att segla istället för att oavbrutet korrigera banan. Vindvriden gjorde att spänningen ökade och det var inte alltid självklart vilken väg som var den bästa. Det innebar också att många fick glädjas åt heatsegrar.

Istället kunde vi gratulera oss alla till ett strålande funktionärsarbete, alla hjälpte verkligen till och seglingarna genomfördes smidigt.

Tack alla som bidrog till en trevlig dag!

Hälsar Claus

Dagens segrare: Claus L, Bosse J och Claes B. Grattis till vinnarna!

Resultat här

Joomla Template by Joomla51.com