I mitten av april hade jag förmånen att befinna mig i New York för en långhelg. 

På lördagsmorgonen gav jag mig iväg till fots från centrala Soho lång ner på Manhattan, jag var på väg upp till Museet Metropolitan på den östra sidan av Central park. Promenaden var lång och när jag kom upp i höjd med den stora parken fick jag infallet att passera något blött, seglare som man är.

Image
Från vänster till höger: Nelson Garcez, Peter Huttemeier, Roy Langbord, Jon Elmaleh and David Rothenburg, Frånvarande: John Tucker 

På turistkartan hade jag lokaliserat ett antal dammar i central park som skulle passa min rutt väl. Jag har funderat kring detta och tror att detta infall föll sig nog av bilder på min näthinna som förställer klassiska Centralpark bilder med just stilla seglande modellbåtar på en liten damm... Och naturligtvis när jag kommer fram til dammen är det full racing med IOM! 

Jag talar med ordföranden i klubben, John Tucker och en annan medlem Peter C Huttemeier. Klubben har anor sedan 1916 och dammen de seglar på är tydligen inspirerad av franska modellbåts dammar. De hade en fantastisk klubblokal precis vid dammen där de förvarade sin båtar under veckorna. 

Image

Peter visade sig dessutom vara mycket välinformerad och kunnig om den svenska IOM scenen genom www.srss.se. Förklaringen till att han kan följa detta forum så initierat är att han är ursprungligen dansk och bosatt i USA sedan slutet av 70-talet. Han följer med intresse de olika resultat vi alla producerar under säsongen. Och det visade sig också att han har  träffat de båda svenska IOM seglarna Claus Lindström och Claes Brunnhage i Florida i vintras!  

Det var mycket trevligt att träffa dessa båda New York seglare. De lät mig även  ta del av en kappsegling på deras egna seglingsvatten. Jag fick låna Peters båt, den var väbalanserad och fint trimmad för den svaga brisen som rådde. 

Fick även här dock spö! Jag vill dock hävda att de lokala förhållanden hade en hand med i spelet. Dammen är omgärdad av träd och ligger dessutom i en sänka vilket gör att det är minst sagt snurrigt att segla där. Tipset var tydligen att  hålla sig i mitten av dammen, min taktik att gå på kanten visade sig inte löna sig..

De båda Herrarna låter även hälsa att om ni har vägarna förbi New York en lördag vid varmt väder så är Ni alla varmt välkomna att komma förbi för ett race. 

Image

Och hur var museibesöket? Det var sådär i jämförelse med att segla IOM i central Park! kul upplevelse och fint möte med några andra modellbåtsnördar...

länk till klubbens hemsida:  www.cpmyc.org

 I ♡ IOM

Jonas Engstedt

Image

Image

 

Joomla Template by Joomla51.com