Master

Välkommen till Master Cup nr 3 som seglas på tisdag den 29 september
Just nu lovas vind runt SSV, så vi avvaktar med plats till vi vet exakt riktning.
Sannolikt skall vi försöka segla någonstans  i Nacka.
Skepparmöte kl.10.45 och första start kl. 11.00.
Vi tar en lunchpaus kl.12.45 och avslutar regattan senast kl.15.
Anmäl dig som vanligt senast måndag kl 20.00 på SRSS anmälningsfunktion.
Anmälningsavgift 50 kr, kontant eller swish till Hans Funke.

Hans Funke och medhjälpare

Seglingsplats var Näckrosvägen i Mölna, Lidingö

Stort tack för alla Master seglare med mycket skiftande Väder. Men som vanligt var Jocke Ameln och Bosse Jonsson som visade var skåpet skulle stå. Jocke blev en värdig mästare. Stort tack till mina seglarvänner som hjälpte mig med bansättning, mm.
Speciellt tack till Lasse E. o Håkan L.

Ryggen

Resultat här

Årets första Mastersegling (seglingen den 4 augusti sköts fram till den 18 augusti) seglades vid Ålstens Båtsällskaps långa pontonbrygga. Seglingsplatsen valdes p.g.a. YR´s prognos om svag SO-vind. Tyvärr slog prognosen fel och vinden stabiliserades vid 12 tiden till SV. Dvs. i stort sett vinkelrätt mot pontonbryggan. Startlinjen lades nästan parallellt med ponton och kryssmärkena ca 70 m rakt ut från bryggan. Vi seglade banan tre varv med länsmålgång. Nio seglingar genomfördes och överst på pallen hamnade Jocke långt före 2:an och 3:an Claus/214 och Lasse/29.

Trots det fina vädret blev stämningen inte alls på topp som stundtals blev infekterad p.g.a. tjafs mellan några seglare som inte kunde hålla humöret i styr.


Lasse/29 och Lasse/49 tackar alla deltagare för goda insatser.

Resultat här

Mastersegling 8, 15 oktober 2019, Ålsten Bromma

Vid val av seglingsplats önskade vi komma ifrån sjögräset i möjligaste mån, härav lutade det åt Mälaren. Vindprognosen pekade på svaga ostliga vindar. Med detta ville vi trots allt försöka med Ålsten (sydost mer idealiskt). Härtill finns möjlighet att promenera längs pontonerna och samtidigt följa och komma närmare båtarna.

När jag anlände på morgonen var det inte mycket vind att tala om – till och med svårt att bestämma var den kom ifrån – bara att försöka.

Vi var ett stort antal anmälda och startande denna finaldag (14 skeppare), härtill var ”Korken” anmäld och på plats, dock utan flytetyg. Han erbjöd sig direkt att hjälpa till med starterna och protokoll. Detta var till största hjälp – vi slapp rullande domare och alla fick mesta möjliga segling.

Känslan av att det kunde bli lite lotteriaktigt denna dag – då infann sig idén att införskaffa några ”Trisslotter” att premiera och lotta ut till deltagarna.

Med dessa förutsättningar och ett kort skepparmöte så var vi igång punktligt (11.00).

Resultat här

Preliminär sammanställning efter 8 seglingar här

Nio glada garcôns dök upp vid Ekudden för att slåss om värdefulla Masterpoäng.
Solen sken och en nordan på 3-4m inramade den härliga höstdagen.
Starten kl 1100 försenades en stund då vinden fick för sig att ändra riktning med banändring som följd.
Fem seglingar hann vi med innan den efterlängtade lunchen väntade hos Greken i centrum.
Mätta och om möjligt ännu gladare återgick vi till jobbet där vinden hade ökat och befanns tidvis vara rätt byig. Vi praktiserade sb-rundningar de sista sju seglingarna vilket en del hade glömt att träna på.
Tolv seglingar avverkade 14.59 och slaget var över.
Stort tack till Korken som avstod segling till förmån för sekretariatet på eftermiddagen.

Claes Liljeson

Resultat här

 

För första gången saknades en ansvarig arrangör för Master Cup men några av de anmälda tog på sig arrangörskapet och beslöt kvällen innan per telefon att seglingarna skulle hållas vid AGA-bryggan på Lidingö. Sydlig vind hade utlovats så vi borde kunna segla med vinden tvärs bryggan. Verkligheten visade sig vara lite annorlunda, då den lilla vinden blåste rakt in mot bryggan. Bosse J och Lars E hade hämtat jolle, motor, bojar, tampar, sänken, motvikter och startmaskin och de fick därför äran att lägga en bana. 

Solen sken med full styrka, temperaturen var +25 och vinden var svag så vi beslöt att ta skepparmöte med fika vid det närbelägna Dalenum Glassbar & Café och några passade även på att inköpa en bägare Rättviksglass. 

Åter på bryggan insåg vi att vinden vridit ytterligare på väst så totalt 6 bojar lades som alternativa lovartsmärken och startlinjen justerades. Banan blev väldigt kort men i den svaga vinden var det perfekt, för i den vinden blev det långt mellan första och sista båt, vilket också förstärktes av rikligt med sjögräs som fastnade på fenor och roder utan någon som helst rättvis fördelning.  

Efter 3 genomförda seglingar hölls kort paus för trimning och dryck och efter ytterligare 3 avbröts för lunch på närliggande restaurang Villan där man serverade pocherad torsk med brynt dill- och matjessmör samt kokt potatis.

Efter lunch var vinden än lättare med stora vindhål i banan, vilket ofta händer när man står på en lovartskust i lättvind, dvs vinden stigen innan den når fram till kusten.

Totalt hann vi med 12 seglingar innan kl 15. Trots vindhål och knapp styrfart var det två gubbar (Brunte och Bosse J) som höll en klass för sig och lämnade oss andra till att vara statister. Glädjande var att Bosse A som är nykomling i klassen höll en så hög standard att vi på stående fot utnämnde honom till årets Rocky bland Masters.

Bilder finns på IOMSWE. Resultat finns här.

Tack alla deltagare från SWE28

Det är dags för MC 6.

Vi har f.n. ingen arrangör så hugade seglare ombeds kontakta Ordf Claes Liljeson och komma överens om detaljerna.

Lars E/49an är ute på nordatlantkryssning till Färöarna och Island.
Brunte seglar i Kroatien, stort manfall således.

Seglingsplats AGA-BRYGGAN Lidingö första start 11.00

 

Välkomna

Hälsar SRSS styrelse

Då var så undertecknads premiär som arrangör av Masters genomförd. Som seglingsplats valdes Gåshaga då det var sjögräsfritt där vid seglingen före och nära till restaurang. Men väderprognosen var allt annat än lovande, svag vind, skurar och kallt. Inget som vi äldre gentlemän gillar, så jag vart inte direkt förvånad när jag var helt ensam när jag anlände vid niotiden.

Vid halv tio så föll ett stilla regn och vattenytan var spegelblank och jag var fortfarande ensam! Jag började så smått oroa mig för att behöva ställa in.

Men strax därefter dök Jocke Ameln upp, regnet upphörde och en svag nordostlig vind började sprida sig över vattnet. När sedan solen tittade fram lite grand så dök resten av seglarna  upp, men vinden dog ut ungefär lika snabbt som seglarna anlände, diger väntan och några banomläggningar senare så bestämde vi att äta lunch innan vi började segla.

Ett beslut som visade sig vara klokt, mätta i magen och seglingssugna kunde vi se att vinden så smått kommit åter och att det var fullt seglingsbart. Dessvärre så kunde vi även notera att det var ganska mycket sjögräs i vattnet.

Efter tre seglingar var det dags för kaffe och vi kunde konstatera att gudarna stod på Bruntes sida, tre spikar och inget sjögräs för hans del. Undertecknad hade en 10 meters ledning på målrakan när det slog tvärstopp, något som fler skulle få smaka på under dagen.

Jag vet inte om Brunte hädade eller sade något dumt under fikat, för gudarna bestämde sig för att flytta över turen från Brunte till mig, jag vann resterande fem seglingar med mer tur än skicklighet. Så för första gången på mycket länge hade vi bara två delsegrare och topp två var därmed ganska klara. Men på platserna bakom var det tätt, Håkan L trea på 25 poäng med Bosse ”Långryggen” fyra på samma poäng, väldigt starkt av en nybörjare i klassen. Bara en poäng efter var Lasse Engstedt på 26 poäng. Resterande hade diverse problem med sjögräs och teknik, så vi behöver nog inte orda mer om det

Det var trist med sjögräset, men i övrigt så vart det en skapligt solig och trevlig dag på bryggan

 /Bosse

Resultat här

Sammanställning Master Cup efter 4 seglingar här

Lasse/49an

12 gubbar hörsammade kallelsen till vårens sista Master Cup segling på Saltsjö Pir i Fisksätra.

Strålande väder, rig 2 vindar som så småningom uppvisade stora vindhål och skift.

Knepiga förhållanden.
De sista seglingarna utfördes i mycket avtagande vindar.
Gladast var Lennart SWE86 som i avsaknad av en R2 var tvungen att uthärda första halvan av seglingarna med sin R1 men som nu fick kompensation, tre spikar och en 2:a!

11 seglingar hanns med och regattan avslutades ca 14:50

Vi hade en gästseglare, Johan Gardelius som i lånad båt (gamla Kermit, en P1) presterade mycket bra i sin första IOM tävling. Pulsen låg på 200 mest hela tiden sade han.

Resultat här

Stort grattis till Brunte, Håkan och Hasse som knep pallplatserna.
Det var mycket jämt i mittersta halvan av tabellen.

Vi avnjöt en utmärkt lunch på hamnkrogen som passande nog hade pensionärsrabatt efter kl 13 och det utnyttjade vi.

Calle P hade otur med sin Norlinare som läckte ordentligt i bl.a. hjärtstocken.
Han fick avbryta efter första seglingen med servon som slutade fungera i blötan.

Tack Johan Kihlström som arrade och Johan G som tillhandahöll gummibåt.

En sammanställning av MC cupen i halvtid kommer inom kort här på hemsidan.

Vid tangenterna
Lars Ericson

Joomla Template by Joomla51.com