Regel 11 samma halsar överlapp

  • Sven_SWE19
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
11 år 5 månader sedan #39 av Sven_SWE19
Regel 11 samma halsar överlapp skapades av Sven_SWE19
Jag har några gånger råkat ut för att en båt klar akter om och med samma halsar etablerar överlapp i lä. Båda seglar dikt biddevind. Efet en stund lovar läbåten och hävdar att regel 11 gäller och att jag skall ta ett straff. Enligt regel 17 anser jag att läbåten inte kan hävda tillbörlig kurs här. Det bör vara omöjligt att segla högre än lovrtbåten i dess vindskugga. Dessutom säger ju regel 14 att man skall undvika kontakt om det är rimligt, Vilket det absolut är i denna situation.

Vad anser du?

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
11 år 5 månader sedan #41 av Claes Lundin
Huruvida det är möjligt eller omöjligt att som läbåt segla en kurs dikt bidevind som är högre än lovartsbåtens låter jag vara osagt.

Det som styr här är som nämnts regel 17 och den talar om tillbörlig kurs. Tillbörlig kurs är i detta fallet den optimala kursen dikt bidevind för respektive båt och den kan naturligtvis vara lite olika.

Om nu läbåten kan hålla en kurs dikt bidevind som är högre än lovartsbåtens, så ska lovartsbåten hålla undan. Läbåten får givetvis inte göra en tillfällig lovning för att så att säga trycka undan lovartsbåten, utan det fungerar bara om läbåten mer kontinuerligt kan hålla en högre kurs.

Man måste hålla i minnet här, att trots allt ligger det största ansvaret på lovartsbåten. Den ska enligt regel 11 hålla undan för läbåten. Regel 17 begränsar bara läbåtens rätt till väg.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Joomla Template by Joomla51.com