Skriv ut

Gårdagens regatta (16 aug) bjöd på spännande seglingar i friska vindar. Väl genomfört evenemang av Claus och Lars. Anledningen till min insändare är den stora bristen på respekt av kappseglingsregler och i viss mån bristande respekt mot övriga deltagare. Vi måste alla skärpa oss så att vi får det justare och roligare på våra tävlingar.

Vid de tillfällen vi har domare kan vi skärpa oss, så varför inte ge det lilla extra och segla med lite mer marginaler även då vi seglar utan domare?

I går vid inseglingen till märke 1 var det total kaos och många fick se sina resultat kraftigt förändrade redan tidigt i de flesta heaten. Jag själv råkade igår extremt illa ut, men är helt medveten om att problemen med regelefterlevnaden gäller de flesta och även mig själv.

Vi har diskuterat att införa den internationella mästerskapsregeln att inte tillåta påsegling av märken, vilket jag är övertygad om är en rätt väg att gå, då det gör alla mera försiktiga, och borde medföra färre incidenter vid kryssmärket. Jag tror att fördelarna uppväger eventuella nackdelar med denna regel. Jag kan även föreslå att bestraffning ändras från ett till två straffvarv, förutom vid påsegling av märke som bör medföra ett straffvarv.

Jag hoppas att vi redan till kommande SM kan införa denna regel. Viktigt att vi inte får ett rykte om regelkaos i klassen, speciellt nu då vi lyckats komma så långt som till SM status, och kanske får lite mer intresse och fler ögon på oss. Låt oss alla skärpa oss och skapa en trevligare samvaro vid alla våra annars suveräna tävlingstillfällen!

Seglarhälsningar / Jocke  ”46-an”